Мнения

Пилотите не са виновни, a началниците!

Устойчив комплекс, напълно недопустим е ако „черната кутия“ за МИГ-29 е прозведена в Украйна, тя да се разчита в Русия, най-малко по три причини.


Защото това че самолетът е бил съветски, ние да се обръщаме към РСК „МИГ“, които нямат отношение към производството, съответно разчитането на съдържанието на кутията.
Това е все едно ако имат пооблем в дънната платка на компютър сглобен от Х компания, се обръщаме към сглобилата го фирма, а не към производителя на дънната платка.


Да припомня, Русия няма изгода да признае проблем със самолета. Техническата причина не я знаем /дали е грешка на пилот, или на водещия го, или на стечение на обстоятелствата/, но това което още от сега може да се твърди със сигурност, че причината е и в отсъствието на съвременни системи за предотвратяване на сблъсък със земя/вода, за навигация, радари за водене, и още куп причини заради разлики между остарялия самолет и новите образци.


И така стигаме до общия интерес на изпращащите кутията и руските МИГ – и двете страни имат споделен интерес да се потули истината за отговорността за безхаберието на властите през годините за забавянето на модернизацията, което в значителна степен се дължи и на лобито на МИГ-29 – командирите които държаха да летят на този самолет и всячески убеждаваха обществеността, че си струва да се лети с МИГ-29, съответно да се харчат пари за ремонти.

И така забавиха и отложиха мига който българските пилоти да могат да летят на самолети, с много по-малък риск.
Пилотите не са виновни. Началниците, особено онези които настояваха за ремонт на неподлежащи на модернизация самолети, са. И политиците заедно с тях.

Автор: Илиян Василев

Related posts

Илиян Василев: Кабинетът на Слави е като фойерверка на сватба

От мненията

Всички мълчахте и козирувахте на бате Бойко

От мненията

Вече не знам да се радваме ли или да плачем..

От мненията

4 comments

Владо юли 1, 2021 at 7:40 am

Не само началниците са виновни. А и политиците.Най-вече те. За сравнение:
Български пилот на изтребител има годишен нальот от 80часа.Полски пилот на изтребител има годишен нальот от 800часа.Това също е причина.

Reply
Курдо Коленков юли 1, 2021 at 3:43 pm

Владо, Владо, полските Ф-16 имат нальот по 139 часа годишно средно на машина. По колко пилоти имат на машина поляците, не е само по един,искаш ли бас да хванем.

Reply
н. вълчев юли 1, 2021 at 12:56 pm

Какво да кажем пилотите на Миг-21!? Без никакъва електроника и пилотски глезотии пролятяхме хиляди часове но не познавам колега който е казал лоша дума за Миг-21! Напротив, пилоти на Миг-29 и Су-27 ца ми казвали; „Кто не любит Миг-21“! Този самолет уважаваше добрите пилоти, както и те него! Така че пилота вина няма! Вината е в КП и тези дето са си седели в креслата и не са счели за нужно да кажат; „ПРЕКРАТЕТЕ АТАКАТА“!

Reply
н. вълчев юли 1, 2021 at 1:00 pm

Какво да кажем пилотите на Миг-21!? Без никакъва електроника и пилотски глезотии пролятяхме хиляди часове но не познавам колега който е казал лоша дума за Миг-21! Напротив, пилоти на Миг-29 и Су-27 са ми казвали; „Кто не любит Миг-21“! Този самолет уважаваше добрите пилоти, както и те него! Така че пилота вина няма! Вината е в КП и тези дето са си седели в креслата и не са счели за нужно да кажат; „ПРЕКРАТЕТЕ АТАКАТА“!

Reply

Leave a Comment